Google

28 Ekim 2007 Pazar


ANIL AYKUT AYMAN



Karate-do Tarihi ve Shotokan

M.Ö 3000’lillarda başladığı sanılan Himalaya yogilerinin mücadele eden hayvanlara bakarak ortaya çıkarttıkları savaş figürlerinden esinlenen egzersizler olarak başladığı düşünülmektedir. Başlangıç yerinin daha önce yanmış ve sonradan yeni ağaçlar dikilerek canlandırılmış bir orman içindeki manastır (yeni ormanşaolin”) M.S. 500’llarda Çinde Tamo adıyla bilinen Daruma Taishi adlı bir hindli keşişin, manastırda tüm gün hareketsizlikten en basit meditasyon hareketlerini dahi yapamayacak duruma gelen keşişlere, vücuttaki “Kİ” ( enerji) akışını düzenleyen ve fiziksel gücü arttıran hareketler öğretti.
Bu hareketler 18 ana hayvanın hareketlerini içerip şaolin kungfu sitillerinin ve Çin kemposunun da temelidir.Bu dönemlerde Okinawa bir ticaret merkezi olup “TE” adını vermiş oldukları bir savunma sistemini çalışıyorlardı. Okinawada bunun nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Adaya gelen gezgin ve keşişler yoluyla geldiği ihtimali vardır. Bugünkü karatenin kökeni de Okinawalıların çin savunma sanatlarının etkisiyle şekillenen “TE” formuna dayanmaktadır.
Bilinen tarihine gelince; 1477’de silah taşıma ve kullanma yasaklanınca “TE” nin gelişimizlandı. Saldırılardan korunmak ihtiyacıyla “TE” çalışmalarına ırlık verildi.300 yıldan fazla süren yasaklama döneminde KARATE asil ve samuraylar tarafından gizlilik ve sadece anlatım yoluyla çalışıldı. Ustalar, genelde aile fertlerinin yada akrabalarının oluşturduğu küçük guruplara öğretiyorlardı.Bu arada karate çalışmaları zamanla ve coğrafi sebeplerle birbirinden farklı çalışıldı. Şhuri-Te, Naha-Te, Tomari-Te şeklinde, şehirlerin adıyla anılmaya başlandı. Günümüz sitillerinin farklılık sebeplerinden biri de bu ekollerin farklı çalışmalarını sonucudur.
Okinawa tam bir Japon eyaleti olduktan sonra bu sanatlardaki gizlilik ortadan kalktı. İlk olarak bir Shuri-Te ustası olan Yatsune Itosu Okinawa halkına bir karate gösterisi yaptı. Sonrası onun çabalarıyla ilkokullara beden eğitimi dersi olarak konmaya başlandı.
Daha sonraları bu Okinawa sanatın tanıtmak üzere Japonya’ya giden Gichın Funakoshi Okinawa dışında ilk kez yaptığı gösterilerle pek çok Japonu etkiledi. Bu gösteriler karate tarihindeki en önemli adımlardı.Karate; Japonya’ya başladığı 1920–1930 yıllarında karate çalışılan ustanın yada salonun adıyla birlikte anılmaya ve sitiller oluşmaya başladı. Bunun sebebi ise ustaların karate de önem verdikleri noktaların ve öğretilerinin birbirinden farklı oluşudur.
Ülkemizde ise 1960–1970 yılları arasında askeriyede karate, judo, jiyu jutsu gibi göğüs göğse mücadele kapsamında başlamıştır. Öncülüğünü Hakkı Koşar’ın yaptığı, ardından Ferhat Özsert, Ahmet Doğaner gibi minnet ve saygı duyulan antrenörlerimiz yüzlerce karateci yetiştirmiş ve ülkemizin her tarafında yapılmasının da öncüsü olmuşlardır.
Kurumsal kimliğine ise ilk olarak teakwondo, judo, karate federasyonu, ardından 1981 judo karate federasyonuna 1989 de ise yalnız karate federasyonu olarak G.S.G.M. bünyesinde faaliyete girmiştir. Günümüzde Türkiye, Dünya karatesi içindeki seçkin yerini fedakâr antrenörlerimizin yetiştirdiği karatecilerle sağlamlaştırmıştır. KARATE DO NEDİR ? Boş el manasına gelen karate, herhangi bir araç veya silah kullanmadan veya mücadelerasında her türlü hücumu kolaylıkla el ile savuşturulabilen bir savunma sanatıdır. Bu, becerinin doğruluğuna ulaşmış, uzunllar sistemli ve disiplinli bir eğitim sonucu üstün yeteneklerle yüklü el, DO ile bütünleşerek, asaletin ve alçak gönüllülüğün simgesi haline gelmiştir. Karate-Do, silah olarak çıplak ellerin ve ayakların kullanıldığı bir mücadele sanatıdır.SHOTOKAN KARATE DO SHOTOKAN, FUNAKOSHİ Senseinin gençliğinde yazdığı şiirlerin altına yazdığı imzasıdır. Manası Rüzgarda sallanan çam dalı dır.
Kurucusu : Gichin FUNAKOSHI (1868 - 1957) Özellikleri: Shotokan, günümüze 1940'lı yıllarda Gichin Funakoshi'nin oğlu Yoshitaka Funakoshi ve daha sonra da J.K.A.'nın (Japan Karate Association) kurucusu Masatoshi Nakayama tarafından yapılan değişiklerle gelmiştir.
En önemli özelliklerinden biri, katalarının isimlerinin Gichin Funakoshi Sensei tarafından pedagojik amaçla Japoncaya çevrilmiş olması ayrıca da katalara, Yoshitaka Funakoshi tarafından bulunmuş olan Yoko Geri ve Mawashi Geri tekmelerinin kombine edilmesidir. Stil, ince, yere doğru çökülerek ve uzaktan etkili bir metottur. Ana tema, güçten ziyade süratin tekniklerde kullanılmasıdır. Bu yönüyle Shuri Te akımının salt bir ürünüdür.(%90 Shuri te %10 Naha te) Karate do; ayak, yumruk, dirsek, diz ve diğer vücut kısımlarının vuruş için bilimsel olarak kullanıldığı bir döğüş yöntemidir. Tüm Dünya' da Silahlı Kuvvetler ve Polis örgütleri tarafından benimsenen Karate do, modern kendini koruma sanatları içinde en popüler usullerden biridir.
1969 – 1970 yıllarında ülkemizde görev yapan Michael NOVOWİTCH, kurslarında Judo ile birlikte Karate do, Aikido ve Kendo dersleri de vermiştir. Bu sporların öğrenilmesi ve tanıtılmasında büyük etkisi olmuştur. Novowitch'in öğretilerinden yararlanan sporculardan Hakkı KOŞAR, daha sonra 1970'lillarda karateye önem vermiş, bununla beraber Ferhat ÖZSERT, Merhum Ahmet DOĞANER ve Enver HANCI gibi sporcular değişik ekollerde yurt düzeyinde karate do sporunu yaymışlardır, Bu gibi başarılı sporcular da Türk karatesinin gelişmesinde ve yayılmasında etkin rol oynamışlardır. 1975 yılından sonra Yahara, Abe, Tomita, Tagashi, Enoeda, Kase ve Ochi gibi Japon ustalar ile Alman Borg'un ülkemizde vermiş oldukları kursların önemli teknik katkıları olmuştur. 1998 lillarda Kasuya, Arakawa, Hayashi, Yamaguchi gibi hocalar ile daha sonrakillarda 1987–1989 da Hirokuzu Kanazawa ve Hitoshi Kasuya çeşitli zamanlarda ülkemize gelerek seminerler vermişlerdir. Yine Sensei Hitoshi Kasuya 8.dan her yıl ülkemizde W.S.K.F temsilcisi Hayrettin Hamurcu nun organize ettiği seminerler vererek Türk karatesi için yeni ufuklar açmaktadır. Son derece incelik isteyen Karate-do bir zekâ sanatıdır. Ritm, yumuşaklık, çabukluk, çeviklik, refleks ve yoğunlaşma unsurlarını bir arada toplar. Bunların tümü geliştirilmeden başarı elde edilemez. Shotokan Kataları: Başlangıçta Gichin Funakoshi, 15 kata çalıştırmış ve daha sonra bunlara 11 kata daha katılarak, günümüz Shotokan'ının aşağıdaki 26 katası oluşmuştur: • Heian ShodanHeian NidanHeian SandanHeian YondanHeian GodanBassai DaiBassai ShoKanku DaiKanku ShoTekki ShodanTekki NidanTekki SandanChinteEmpiGangakuJionJiinJitteGojushiho ShoGojushiho DaiHangetsuMeikyoNijushihoSochinUnsuWankan Dünya'da Shotokan: Bugün 5 ana Shotokan akımı mevcuttur. Bunlar• J.K.A. (Japan Karate Association) : Masatoshi Nakayama'nın kurduğu ve günümüzde Taiji Kase'nin(öldü) önderlik ettiği stil Keinosuke Enoeda(öldü), Shirai, Yahara gibi hocalara sahiptir. Grubun teknik direktörü (öldü)Asahi Sensei'dir. Türkiye Temsilcisi Sensei Hakan Alpaydir
• W.S.K.F(World Shotokan Karate do Fedaration)Sensei Hitoshi Kasuya 8.dan önderliğinde 1990 yılında kurulan Bugün Dünyada 86 Ülkede Faal olarak çalışan kendini ispat etmiş karateyi sadece sportif yönü ile ele almayan işin felsefi ve ahlaki yönünüde araştıran karate do disiplininden taviz vermeden çalışan teknik bir federasyondur.• Türkiye Temsilcisi Sensei Hayrettin Hamurcudur• S.K.I. (Shotokan Karate International): 10.dan Hirokazu Kanazawa'nın kurduğu bu akım, günümüzde en güçlü Shotokan akımlarından biridir.
ITKF - USA (International Traditional Karate Federation) : Kurucusu Shihan Hidetaka Nishiyama olan akım özellikle Amerika da yaygın olup bu federasyonun Türkiye Temsilcisi Shian Hakkı Koşar’dır. Shotokai Grubu: Shigeru Egami'nin kurucusu olduğu bu grup bir araştırma akımıdır. Başlarında Shotokai liderleri Genshin
Hironishi ve Mitsusuke Harada vardır.

Yukarda grup halinde gördüğünüz salon benim çalıştığım karate salonudur.Soldan üçüncürada telefonla konuşan hoca benim hocamdır.
İsmi CUMALİ SARIDOĞAN 5.DAN arka arkaya Dünya şampiyonu olmuş bir isimdir.Bence Dünyanın en iyi karatecisidir.ANATOLİANINDA sahibidir.


KARATE-DO nedir ve ne değildir...
Karate-do spor sanatı olarak,kişiye fiziksel ve zihinsel gelişim sağlayan bir yoldur.Uzun yıllar karate-do da daima fiziksel gelişim kısımları incelenmiş, tüm eleştiri ve övgüler teknikler üzerine olmuştur.Fiziksel gelişimdeki istikrar zamanla zihinsel gelişimin ortaya çıkmasını sağlamıştır.Fiziksel gelişim ZAMAN ve ZEMİN derlemesindeki gibi zihinsel gelişimi beslemektedir.Zamanla spor sanatında OLGUNLAŞMA adı altında zihinsel gelişim ortaya çıkmıştır.Zihinsel gelişimdeki üst nokta fiziksel gelişimin başlangıcı olmaktadır.Her zaman ifade etmeye çalıştığım,KARATE DO DA KUŞAKLAR OLGUNLAŞMA VE MÜKEMMELLEŞMENİN SEMBOLÜDÜR,cümlesinin anlamı bu olsa gerek.Zihinsel gelişim istikrarlı fiziksel gelişim ile açığa çıkmaktadır.Herkes zihinsel gelişime ulaşmayabilir.Çoğunluk tüm yaşamını fiziksel gelişim içinde yuvarlanarak geçirebilir.Bazı kişiler 20 yılda bazı kişiler 30 yılda bu zihinsel mükemmelliğe ulaşabilir.Bazı kişilerde bu mükemmelliği hiç yakalayamazlar.Zihinsel gelişim bir tad bir duygu yumağıdır.Yani fiziksel olarak BEYAZ KUŞAK seviyesini yaşamaktır.Bu seviye zihinsel gelişimi tamamlamış mükemmel bir beyin ve düşünce yapısıyla başlanan bir fiziksel gelişimdir.Bu andan itibaren gerçek karatedo yaşamı başlamaktadır
.BENDE ŞİMDİLİK MAVİ KUŞAK BİR KARATECİ OLARAK BU SPOR BİR YAŞAM TARZIDIR.


DÜNYANIN EN BÜYÜK KARATECİSİ KİM?

Shotokan Karate-do nun gerçek ustası. (23.01.2006)Gichin Funakoshi Shotokan karateyi 1922 yılında Okinowa'dan Japonya'ya Kodokan Judoya bir alternatif olarak getirdi.Tanıtılırken de jododaki kavramak,fırlatmak,eklem kilitlemek veya boğmak yerine yumruk ve tekmelerin daha pratik ve geçerli olduğu vurgulandı.GİCHİN FUNOKOSHİ Gichin Funakoshi Shotokan karateyi 1922 yılında Okinowa'dan Japonya'ya Kodokan Judoya bir alternatif olarak getirdi.Tanıtılırken de jododaki kavramak,fırlatmak,eklem kilitlemek veya boğmak yerine yumruk ve tekmelerin daha pratik ve geçerli olduğu vurgulandı. Funakoshi , karate tekniklerinin çok güçlü olduğuna inandı, ancak serbest stil müsabakalarında test edilmemişti ve tehlikeli idi.( O zamanlar bugünün modern müsabaka koruyucu ekipmanları yoktu).Onun bu konudaki öz deyişi "bir yumruk bir ölüm, bir tekme bir ölüm idi" Bu nedenle serbest stil müsabakalarında karate teknikleri hafifletilmeli idi.Hafif temas veya temas etmeden tekniğin gösterilmesi gibi gerçek bir dövüş sanatının aksine yeni düzenlemeler yapılmalı idi. Funakoshi Shotokan Kareteyi değiştirdi. Sert darbeleri doğuran uzun, güçlü adımlar yerine kısa adımları empoze etti.Öldürücü tekniklerdeki güçü azalttı ve bu tekniklerin etkisini kaldırdı. Funakoshi'nin öğrencilerinden biri olan Masatoshi Nakayama, serbest judo müsabakalarından gelme biri olarak onların eğlenceli ve zevkli olduğunu biliyordu.Funokoshi'ye neden Karatede buna benzer serbest müsabaka stilleri olmadığını sordu.Fonosahi öneriyi önceleri ret etti,Çünkü karate teknikleri çok güçlü idi ve full-kontact diye adlandırılan biçimde kullanılamazdı.Bu karatenin seviyesini düşüreceğine inandı. Funokoshi'nin 1950 de ölümünden sonra Nakayama Shotokan Karatenin başkanı oldu ve serbest müsabaka stilini geliştirdi.Bunu müsabaka ekipmanları oluşturarak ve müsabıkları koruma altına alarak sağladı.Sahotakan karate böylece hafif temas vuruşlar şeklinde olmak üzere serbest müsabaka haline geldi.Teknik yapılır yapılmaz hakem maçı durduruyor ve teknik atan lehine kırmızı veya mavi bayraklar kaldırılarak puan veriliyordu. Daha sonra maç devam ettiriliyordu.Daha sonra bu stil sürat ve dönüşüm olarak çok gelişti ve bugünkü çok popüler karate müsabaka stilleri doğdu.Bu Shotokan karatedeki ilk teknikler ve müsabaka formları aynı zamanda taekwondo müsabaka formlarına temel teşkil etmiştir.Müsabakalarda kullanılamayacak çok güçlü karate teknikleri ise sürekli geliştirilerek kırış teknikleri haline getirildi. Gichin Funakoshi Üstat Funakoshi 1868’de Okinawa adasında, Okinawa krallığının başkenti olan Shuri’de doğdu. Memur olan babasının adı Gisu idi. Erken doğumla dünyaya gelen Gichin Funakoshi, hastalıklı bir çocuk sayılırdı. Büyükbaba ve büyükannesinin yanına gönderildi ve burada ilkokula başladı. Yasutsune Azato’nun oğluyla tanıştığı yer burasıydı. Yasutsune Azato, o zamanlar Okinawa’nın en önde gelen karate ustalarından biriydi. Ünlü karate ustası Sensei Azato, Funakoshi’nin ilk karate hocası oldu. O zamanlarda Karate çalışmak hükümet tarafından yasaklanmıştı. Bu nedenle üstat Funakoshi gizli bir şekilde çalışmak zorunda kalıyordu. Birkaç sene içinde Funakoshi’nin sağlığı düzeldi. Geçen birkaç seneden sonra Funakoshi Tokyo Tıp Okuluna girmek amacıyla sınavlara girdi ama okula hiç girmedi. Öğretmen olmaya hak kazanarak 21 yaşında bir yerel ilkokulda öğretmenliğe başladı (1888). Uzun yıllar boyu Funakoshi gündüzleri okulda ders verip, geceleri karate öğreniyordu. Bu zamanlarda, üstat Itosu’dan da karate eğitimi almaya başladı. Üstat Itosu, Funakoshi orada çalışırken üstat Azato’nun evini ziyaret ederdi. 1921’de üstat Funakoshi Krallığın taht varisi Prensine bir gösteri yaptı. 1922’de Karate gösterisi yapmak ve Karate eğitimi vermek üzere Japonya’ya davet edildi. Gösteri çok başarılı geçti ve Japonya’da kalarak Karate dersi vermesi teklif edildi. O da öyle yaptı. Güçlük içinde geçen yıllardan sonra, öğretileri Japonya’nın her yanına yayıldı ve üniversitelerde çalışma grupları kuruldu. 1935’de Dojo (antrenman salonu) inşaa etmek için gerekli olan mali desteği sağlamak üzere bir grup kuruldu. Sonunda 1936’da üstat Funakoshi Japonya’nın ilk dojosuna girdi. Kapının üzerinde Shotokan yazıyordu. 1945’te kendisi gibi Karate’ye bir çok katkı sağlamış olan en küçük oğlu Yo****aka Funakoshi öldü. 1948’de Japonya’da Karate’yi yönetmek amacıyla Japon Karate Birliği (JKA) kuruldu. Üstat Funakosi JKA’nın baş antrenörlüğüne getirildi ve 1957’de 89 yaşında ölene kadar bu görevde kaldı.


Bu kata en kolay katalardan biridir

KATA

SHOTOKAN KARATE DO