Google

28 Ekim 2007 Pazar




Karate-do Tarihi ve Shotokan

M.Ö 3000’lillarda başladığı sanılan Himalaya yogilerinin mücadele eden hayvanlara bakarak ortaya çıkarttıkları savaş figürlerinden esinlenen egzersizler olarak başladığı düşünülmektedir. Başlangıç yerinin daha önce yanmış ve sonradan yeni ağaçlar dikilerek canlandırılmış bir orman içindeki manastır (yeni ormanşaolin”) M.S. 500’llarda Çinde Tamo adıyla bilinen Daruma Taishi adlı bir hindli keşişin, manastırda tüm gün hareketsizlikten en basit meditasyon hareketlerini dahi yapamayacak duruma gelen keşişlere, vücuttaki “Kİ” ( enerji) akışını düzenleyen ve fiziksel gücü arttıran hareketler öğretti.
Bu hareketler 18 ana hayvanın hareketlerini içerip şaolin kungfu sitillerinin ve Çin kemposunun da temelidir.Bu dönemlerde Okinawa bir ticaret merkezi olup “TE” adını vermiş oldukları bir savunma sistemini çalışıyorlardı. Okinawada bunun nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Adaya gelen gezgin ve keşişler yoluyla geldiği ihtimali vardır. Bugünkü karatenin kökeni de Okinawalıların çin savunma sanatlarının etkisiyle şekillenen “TE” formuna dayanmaktadır.
Bilinen tarihine gelince; 1477’de silah taşıma ve kullanma yasaklanınca “TE” nin gelişimizlandı. Saldırılardan korunmak ihtiyacıyla “TE” çalışmalarına ırlık verildi.300 yıldan fazla süren yasaklama döneminde KARATE asil ve samuraylar tarafından gizlilik ve sadece anlatım yoluyla çalışıldı. Ustalar, genelde aile fertlerinin yada akrabalarının oluşturduğu küçük guruplara öğretiyorlardı.Bu arada karate çalışmaları zamanla ve coğrafi sebeplerle birbirinden farklı çalışıldı. Şhuri-Te, Naha-Te, Tomari-Te şeklinde, şehirlerin adıyla anılmaya başlandı. Günümüz sitillerinin farklılık sebeplerinden biri de bu ekollerin farklı çalışmalarını sonucudur.
Okinawa tam bir Japon eyaleti olduktan sonra bu sanatlardaki gizlilik ortadan kalktı. İlk olarak bir Shuri-Te ustası olan Yatsune Itosu Okinawa halkına bir karate gösterisi yaptı. Sonrası onun çabalarıyla ilkokullara beden eğitimi dersi olarak konmaya başlandı.
Daha sonraları bu Okinawa sanatın tanıtmak üzere Japonya’ya giden Gichın Funakoshi Okinawa dışında ilk kez yaptığı gösterilerle pek çok Japonu etkiledi. Bu gösteriler karate tarihindeki en önemli adımlardı.Karate; Japonya’ya başladığı 1920–1930 yıllarında karate çalışılan ustanın yada salonun adıyla birlikte anılmaya ve sitiller oluşmaya başladı. Bunun sebebi ise ustaların karate de önem verdikleri noktaların ve öğretilerinin birbirinden farklı oluşudur.
Ülkemizde ise 1960–1970 yılları arasında askeriyede karate, judo, jiyu jutsu gibi göğüs göğse mücadele kapsamında başlamıştır. Öncülüğünü Hakkı Koşar’ın yaptığı, ardından Ferhat Özsert, Ahmet Doğaner gibi minnet ve saygı duyulan antrenörlerimiz yüzlerce karateci yetiştirmiş ve ülkemizin her tarafında yapılmasının da öncüsü olmuşlardır.
Kurumsal kimliğine ise ilk olarak teakwondo, judo, karate federasyonu, ardından 1981 judo karate federasyonuna 1989 de ise yalnız karate federasyonu olarak G.S.G.M. bünyesinde faaliyete girmiştir. Günümüzde Türkiye, Dünya karatesi içindeki seçkin yerini fedakâr antrenörlerimizin yetiştirdiği karatecilerle sağlamlaştırmıştır. KARATE DO NEDİR ? Boş el manasına gelen karate, herhangi bir araç veya silah kullanmadan veya mücadelerasında her türlü hücumu kolaylıkla el ile savuşturulabilen bir savunma sanatıdır. Bu, becerinin doğruluğuna ulaşmış, uzunllar sistemli ve disiplinli bir eğitim sonucu üstün yeteneklerle yüklü el, DO ile bütünleşerek, asaletin ve alçak gönüllülüğün simgesi haline gelmiştir. Karate-Do, silah olarak çıplak ellerin ve ayakların kullanıldığı bir mücadele sanatıdır.SHOTOKAN KARATE DO SHOTOKAN, FUNAKOSHİ Senseinin gençliğinde yazdığı şiirlerin altına yazdığı imzasıdır. Manası Rüzgarda sallanan çam dalı dır.
Kurucusu : Gichin FUNAKOSHI (1868 - 1957) Özellikleri: Shotokan, günümüze 1940'lı yıllarda Gichin Funakoshi'nin oğlu Yoshitaka Funakoshi ve daha sonra da J.K.A.'nın (Japan Karate Association) kurucusu Masatoshi Nakayama tarafından yapılan değişiklerle gelmiştir.
En önemli özelliklerinden biri, katalarının isimlerinin Gichin Funakoshi Sensei tarafından pedagojik amaçla Japoncaya çevrilmiş olması ayrıca da katalara, Yoshitaka Funakoshi tarafından bulunmuş olan Yoko Geri ve Mawashi Geri tekmelerinin kombine edilmesidir. Stil, ince, yere doğru çökülerek ve uzaktan etkili bir metottur. Ana tema, güçten ziyade süratin tekniklerde kullanılmasıdır. Bu yönüyle Shuri Te akımının salt bir ürünüdür.(%90 Shuri te %10 Naha te) Karate do; ayak, yumruk, dirsek, diz ve diğer vücut kısımlarının vuruş için bilimsel olarak kullanıldığı bir döğüş yöntemidir. Tüm Dünya' da Silahlı Kuvvetler ve Polis örgütleri tarafından benimsenen Karate do, modern kendini koruma sanatları içinde en popüler usullerden biridir.
1969 – 1970 yıllarında ülkemizde görev yapan Michael NOVOWİTCH, kurslarında Judo ile birlikte Karate do, Aikido ve Kendo dersleri de vermiştir. Bu sporların öğrenilmesi ve tanıtılmasında büyük etkisi olmuştur. Novowitch'in öğretilerinden yararlanan sporculardan Hakkı KOŞAR, daha sonra 1970'lillarda karateye önem vermiş, bununla beraber Ferhat ÖZSERT, Merhum Ahmet DOĞANER ve Enver HANCI gibi sporcular değişik ekollerde yurt düzeyinde karate do sporunu yaymışlardır, Bu gibi başarılı sporcular da Türk karatesinin gelişmesinde ve yayılmasında etkin rol oynamışlardır. 1975 yılından sonra Yahara, Abe, Tomita, Tagashi, Enoeda, Kase ve Ochi gibi Japon ustalar ile Alman Borg'un ülkemizde vermiş oldukları kursların önemli teknik katkıları olmuştur. 1998 lillarda Kasuya, Arakawa, Hayashi, Yamaguchi gibi hocalar ile daha sonrakillarda 1987–1989 da Hirokuzu Kanazawa ve Hitoshi Kasuya çeşitli zamanlarda ülkemize gelerek seminerler vermişlerdir. Yine Sensei Hitoshi Kasuya 8.dan her yıl ülkemizde W.S.K.F temsilcisi Hayrettin Hamurcu nun organize ettiği seminerler vererek Türk karatesi için yeni ufuklar açmaktadır. Son derece incelik isteyen Karate-do bir zekâ sanatıdır. Ritm, yumuşaklık, çabukluk, çeviklik, refleks ve yoğunlaşma unsurlarını bir arada toplar. Bunların tümü geliştirilmeden başarı elde edilemez. Shotokan Kataları: Başlangıçta Gichin Funakoshi, 15 kata çalıştırmış ve daha sonra bunlara 11 kata daha katılarak, günümüz Shotokan'ının aşağıdaki 26 katası oluşmuştur: • Heian ShodanHeian NidanHeian SandanHeian YondanHeian GodanBassai DaiBassai ShoKanku DaiKanku ShoTekki ShodanTekki NidanTekki SandanChinteEmpiGangakuJionJiinJitteGojushiho ShoGojushiho DaiHangetsuMeikyoNijushihoSochinUnsuWankan Dünya'da Shotokan: Bugün 5 ana Shotokan akımı mevcuttur. Bunlar• J.K.A. (Japan Karate Association) : Masatoshi Nakayama'nın kurduğu ve günümüzde Taiji Kase'nin(öldü) önderlik ettiği stil Keinosuke Enoeda(öldü), Shirai, Yahara gibi hocalara sahiptir. Grubun teknik direktörü (öldü)Asahi Sensei'dir. Türkiye Temsilcisi Sensei Hakan Alpaydir
• W.S.K.F(World Shotokan Karate do Fedaration)Sensei Hitoshi Kasuya 8.dan önderliğinde 1990 yılında kurulan Bugün Dünyada 86 Ülkede Faal olarak çalışan kendini ispat etmiş karateyi sadece sportif yönü ile ele almayan işin felsefi ve ahlaki yönünüde araştıran karate do disiplininden taviz vermeden çalışan teknik bir federasyondur.• Türkiye Temsilcisi Sensei Hayrettin Hamurcudur• S.K.I. (Shotokan Karate International): 10.dan Hirokazu Kanazawa'nın kurduğu bu akım, günümüzde en güçlü Shotokan akımlarından biridir.
ITKF - USA (International Traditional Karate Federation) : Kurucusu Shihan Hidetaka Nishiyama olan akım özellikle Amerika da yaygın olup bu federasyonun Türkiye Temsilcisi Shian Hakkı Koşar’dır. Shotokai Grubu: Shigeru Egami'nin kurucusu olduğu bu grup bir araştırma akımıdır. Başlarında Shotokai liderleri Genshin
Hironishi ve Mitsusuke Harada vardır.

Yukarda grup halinde gördüğünüz salon benim çalıştığım karate salonudur.Soldan üçüncürada telefonla konuşan hoca benim hocamdır.
İsmi CUMALİ SARIDOĞAN 5.DAN arka arkaya Dünya şampiyonu olmuş bir isimdir.Bence Dünyanın en iyi karatecisidir.ANATOLİANINDA sahibidir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ben cumali sarı doğanın öğrencisiyim bencede cumali sarıdağan en iyi kareteci:D

Adsız dedi ki...

Evet Cumali SARIDOĞAN ANATOLiA 'nın sahibidir. Ve şimdi Bir İnternet Siteleri Var. http://www.wskfanatolia.com Adı altında Herkezi Ziyarete Bekleriz.